VIANOČNÉ SVIATKY V DOMOVE DÔCHODCOV MILOSRDNÉHO SAMARITÁNA

Po roku sme sa dočkali znova najkrajších sviatkov v roku. Prišiel čas, kedy sú ľudia k sebe milší, vľúdnejší, štedrejší. Čas, na ktorý sa tešia predovšetkým deti, ale i dospelí. Prišli Vianoce. Je to obdobie, kedy všetko utíchne, zhon sa v našich životoch zastaví. Sú to dni, ktoré sú napĺňané pocitmi šťastia, lásky a pokoja. Aj v našom zariadení sme netrpezlivo očakávali príchod týchto dní. S prípravami na toto čarovné obdobie sme začali už koncom novembra zdobením celého zariadenia spolu s klientmi. Spoločne sme si vyzdobili jedáleň, vstupnú chodbu do zariadenia, spoločenské miestnosti, kaplnku. Naše zariadenie tak dostalo vianočný nádych a mohli sme sa z toho tešiť dlhší čas.

Prvou predzvesťou blížiacich sa vianočných sviatkov je príchod svätého Mikuláša, ktorý chodí medzi deti a rozdáva sladkosti. Aj v našom zariadení sa objavil Mikuláš spolu s anjelom a čertom, z čoho mali klienti veľkú radosť a boli aj obdarovaní. Aj takouto milou návštevou si klienti spríjemnili čakanie na Vianoce.

V priebehu mesiaca december prišli do nášho zariadenia aj členky klubu tvorivosti v Močenku a priniesli pre našich klientov rôzne darčeky, či už to boli sladkosti, hygienické potreby, alebo oblečenie. Aj takýmito maličkosťami potešili našich klientov, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

V sobotu, 18.12.2021 navštívili naše zariadenie členovia strany HLAS, pani Martina Jarošová Gašparová spolu s pánom Jarošom, aby odovzdali našim klientom sladké balíčky, vitamíny v podobe ovocia a domáce vianočné koláčiky. Sme veľmi radi, že aj v tom predvianočnom zhone, ktorý zažíval každý z nás, si našli čas aby prišli a potešili našich klientov.

V stredu 22.12.2021 si zamestnankyne zo zdravotného úseku pripravili pre klientov sladké prekvapenie. Takmer každá z opatrovateliek doma napiekla suché vianočné pečivo, ktoré sa potom prerozdelilo medzi všetkých klientov. Pripravili také dobroty ako medvedie labky, kokosové ježe, linecké a mlynčekové pečivo, lepené medovníky, štolverkové rezy, vínové koláčiky sladké, rovnako aj slané vínové koláčiky, bábovky, perníky, marlenkové gulôčky.

Naše predvianočné obdobie sme ukončili pri spoločnom posedení pri vianočnom stromčeku, kde sme klientom rozdávali všetky darčeky, ktoré im prišli, rovnako aj poštu a iné sladké dobroty. Pripravený bol pre nich punč s ovocím, vianočné oblátky a trubičky. Piaty rok sa zapájame do projektu Vianočná pošta,  ktorého hlavnou myšlienkou je, že ľudia z celého Slovenska posielajú rukou písané pozdravy seniorom do zariadení. Naši klienti sa vždy potešia každému pozdravu, nakoľko je v dnešnej dobe priam vzácnosť vidieť rukou písaný list. Do projektu Vianočný zázrak sme sa zapojili tento rok už štvrtýkrát a máme z toho veľkú radosť. Hlavnou myšlienkou projektu je potešiť seniorov, ktorí nemajú žiadnu rodinu alebo nie sú s rodinou v kontakte. Našich klientov potešili novým rádiom, nákupnou taškou na kolieskach, fénom na vlasy, holiacim strojčekom, spoločenskou hrou, predplatným novín a časopisov, podložkou do vozíka, bezdotykovým teplomerom, infračervenou lampou alebo aj výtvarnými potrebami.  Tretí rok sme zapojení do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?, do ktorého sme zapojení vďaka Beáte Lencsésovej z Hornej Kráľovej. Tá zbierala krabičky aj pre naše zariadenie, z čoho sme mali veľkú radosť. V krabiciach boli hygienické potreby, niečo slané, niečo sladké, niečo teplé. Vidieť na tvárach našich klientov úsmevy, radosť a iskričky v očiach boli na nezaplatenie.

Na štedrý deň, keď sa najmä deti nevedia dočkať večera, sme spolu s klientmi tiež očakávali príchod štedrej večere. Službukonajúci personál všetkých klientov obliekol do sviatočného oblečenia, pripravili pre nich jedáleň a spoločenskú miestnosť. V tento deň nebol nikto sám na izbe, všetci klienti boli spolu pri sviatočne prestretom stole. Už na obed rozvoniavala v celom zariadení šošovicová polievka a smotanové koláče, večer sa k nim pridal majonézový šalát a ryba. Klienti sa spoločne pomodlili, jedli oblátky s medom, neskôr si pochutili na výbornej večeri. Spoločne si zaspievali koledy, vianočnú atmosféru dotvárala aj výzdoba v zariadení. Klientom prišla na štedrý deň popriať pekné sviatky aj pani riaditeľka. Týmto krásnym večerom sme vyčarovali úsmev na tvári všetkým klientom.

Týmto by sme sa ešte raz chceli poďakovať každému, kto akokoľvek prispel k tomu, aby sme mali krásne vianočné sviatky, aby mali naši klienti na tvárach úsmev a v očiach slzičky šťastia. Všetky darčeky naplnili našich klientov radosťou a spokojnosťou, za čo ešte raz úprimne a z celého srdca ďakujeme.